Naslovna

EUROPSKA I EUROATLANTSKA ORIJENTACIJA

7

Temeljno opredjeljenje i vrhunski prioritet HDZ-a BiH jesu euroatlantske integracije.

ZA kandidatski status BiH u EU

Europa je naš interes, naš dom i budućnost kao i interes cijele BiH i susjednih država. Inzistirati ćemo na ubrzanju ispunjavanja preduvjeta za stjecanje statusa države kandidatkinje i konačno punoga članstva BiH u Europskoj uniji. Smatramo kako je sljedeći četverogodišnji mandat dovoljan za stjecanje statusa države kandidatkinje i otvaranje pregovora s EU. Inicirati ćemo aktivnosti na svim razinama vlasti i zajedno s partnerskim političkim snagama raditi na donošenju nužnih odluka i suštinskih reformi koje vode ka ispunjavanju uvjeta za stjecanje statusa države kandidatkinje i otpočinjanje pregovora s Europskom unijom.

HDZ BiH, čiji su članovi preko hrvatskoga državljanstva već danas građani Europske unije, kao članica asocijacije Europskih pučkih stranaka, najbrojnije grupacije u Europskom parlamentu, može biti katalizator toga prevažnoga cilja za nas i Bosnu i Hercegovinu.

ZA korištenje EU fondova

Uz pomoć i iskustvo stručnjaka iz Republike Hrvatske, sa svrhom idejnoga osmišljavanja, kreiranja i realizacije razvojnih projekata, formirati ćemo stručne timove radi boljeg korištenja dostupnih sredstava iz EU fondova. Nastaviti ćemo koristiti ponuđene mogućnosti da u zajedništvu s Europskom unijom krenemo dalje u našem gospodarskom izjednačavanju s najrazvijenijim dijelovima EU, kako bi koristeći iskustva drugih država još pripremljeniji dočekali našu europsku realnost. Realizacija projekata iz oblasti očuvanja okoliša, razvoja poljoprivrede, turizma, ruralnoga razvoja, razvoja ljudskih resursa, poticanja malog i srednjeg poduzetništva i obiteljskih gospodarstava, značajno će utjecati na gospodarski razvoj i povećanje broja zaposlenih, a samim time i bolje opće gospodarsko stanje u BiH.

ZA NATO – Partnerstvo za mir

Na žalost, BiH je propustila ispuniti preostale uvjete za Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP). Naš vrhunski cilj je članstvo u NATO-u koji je jamstvo ne samo sigurnosti i mira, već i pokazatelj opće sigurnosti i prosperiteta države članice u svakom, pa i gospodarskom smislu.

HDZ Jajce

Hrvatska demokratska zajednica BIH narodna je stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskoga naroda i drugih građana u BiH. Svoj program temelji na načelima kršćanske demokracije.