Jajce Zupanija SB

Očitovanje vijećnika koalicije na inicijativu „Bolja škola“

slide1

Dana 16.05.2017 godine u velikoj dvorani Općine Jajce, na poziv načelnika općine Jajce, održan je neformalni sastanak članova inicijativnog odbora „Bolja škola“ sa izabranim vijećnicima i žiteljima općine Jajce. Članovi inicijativnog odbora grupe „Bolja škola“, uglavnom profesori zaposleni u SSŠ „Jajce“, u predstavljanju svojih vizija srednjoškolskog obrazovanja naveli su kako su potaknuti isključivo humanističkim motivima i vjerom u bolji i pravedniji obrazovni sustav, odlučili poduzeti nešto što su nazvali „EKSPERIMENTALNI PLAN I PROGRAM U SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI JAJCE“  pa su za taj projekt dobili podršku i načelnika općine, a koji je pak, želeći čuti mišljenje vijećnika i drugih građana, sazvao neformalni sastanak i na istom podržao članove inicijativnog odbora i njihovu ideju uvođenja „eksperimenta“ u Srednjoj strukovnoj školi Jajce.  Taj sastanak bio je samo jedan u nizu od planiranih koraka umjetnog napuhavanja same teme i problema školstva u gradu Jajcu, budući da već neko vrijeme načelnik općine i stranka kojoj je na čelu rade sve kako bi ukinuli škole na hrvatskom planu i programu.

Na službenoj stranici Općine Jajce objavljena je vijest s naslovom „Podrška inicijativi Bolja škola“, a tu vijest preuzeli su i neki lokalni portali. Sadržaj objavljenih vijesti nema veze s održanim sastankom već je isključivo usmjeren na (isforsirano) stvaranje pozitivne klime kad je u pitanju ukidanje škole po hrvatskom planu i programu i uvođenje škole po BHS jeziku, jeziku konstitutivnih naroda BiH“, navodeći da su nakon sastanka inicijativu potpisali  i većina vijećnika Općinskog vijeća Jajce, osim onih sa hrvatskim predznakom. Korektno bi bilo napomenuti da su na sastanku bila prisutna 3 vijećnika iz SDA, 2 iz SBB-a i 1 iz SBiH (postoje i slikani i pisani dokazi s navedenog sastanka), dakle ukupno 6 vijećnika koji su većina u odnosu na 9 vijećnika „s hrvatskim predznakom“. Očito im potpisi vrijede barem dvostruko. Gdje su potpisali navedenu inicijativu i s kojim razlozima teško je utvrditi, ali „probosanski“ vijećnici sigurno to nisu učinili nakon sastanka u općini iz jednostavnog razloga jer tamo nisu bili.

Na sam „eksperimentalni plan i program“ ne treba trošit puno riječi, budući da je očito napisan u hodu, na brzinu, na malom odmoru reklo bi se, pun konfuznih ideja, proturječnih pojmova, nabacano puno fraza, koje bi sve skupa trebale javnosti zvučati dobro, a sakriti činjenicu da tu ustvari nikakvog programa ni nema. Toliko je kvalitetno pripremljen i razrađen da je stao na jednu stranicu A4 formata, vrijedi li uopće takvo nešto komentirati?

Izlagači programa nisu naveli ni jedan konkretan korak koji bi poduzeli, a nisu naveli ni u čemu se sastoji segregacija (pojam koji svi rado upotrebljavaju u raznim kontekstima), budući da je upravo na inicijativu načelnika Općine Jajce nedavno odlukom Skupštine SBK/KSB osnovana srednja škola u Jajcu koja će nastavu izvoditi po federalnom planu i programu (što god da to znači)! Nije li to ono što daje pravo bošnjačkoj djeci na školu po planu i programu koja njima odgovara? Nije li tom odlukom ukinuta segregacija? Očito se i na ovom primjeru krše svi propisi koji jamče jednom narodu pravo na obrazovanje po planu i programu koji izabere, jer ti propisi se tumače potpuno drugačije kad se radi o Hrvatima. Kad jedan narod drugom bira predstavnike na svim nivoima vlasti, to je normalno jer je po Ustavu moguće, a taj isti Ustav ne valja kad jamči Hrvatima obrazovanje po svom planu i programu. Tad se nađe neformalna grupa građana/profesora koja, vođena  „humanističkim motivima i vjerom u bolji i pravedniji obrazovni sustav“, a načelnik njihove ideje objeručke prihvati kao svoje, i servira nam eksperiment koji žele provoditi nad našom djecom. Svi mi želimo bolju školu za svoju djecu, bolje uvjete, bolji nastavni program kako bi naša djeca bila konkurentna na tržištu rada, odnosno stekla što bolje temelje za nastavak školovanja.  Ali ne na račun Hrvata u općini Jajce i njihove djece.

Načelniku općine očito nije dovoljno što je upravo na njegovu inicijativu Sabor SBK/KSB Odlukom od dana 20.03.2017. godine formirao srednju školu u Jajcu u kojoj će se nastava izvoditi po „federalnom planu i programu“ (Koji je to program? Kad je donesen i gdje je objavljen?), nego ide i korak dalje, a sve sa samo jednim jedini ciljem. Ukinuti i sve što ima Hrvatski predznak u ovoj općini. Osnovati probosansku (vijećnici okupljeni u Savez s SDA smatraju se „probosanskim“ jer oni kao vole Bosnu,a Hrvati koji žive u Bosni to nisu jer ne vole Bosnu? Jer su Hrvati?) školu po „federalnom planu i programu“, a onu koja već postoji po hrvatskom planu i programu pretvoriti u eksperiment, probosanski eksperiment u kojem bi se opet ukinulo sve nacionalno (čitaj: Hrvatsko) i uvelo tobože nešto nama zajedničko. Načelnik općine Jajce mora shvatiti da grb koji se nalazi na srednjoškolskim diplomama nije izmišljeni, tuđinski ni neprimjereni grb, to je grb jednog konstitutivnog naroda koji živi u Bosni i Hercegovini. To je grb Hrvata.

Mi, vijećnici okupljeni u koaliciju „Zajedno za bolje sutra Jajcu“ osuđujemo svako dezinformiranje građana i svako nezakonito i protuustavno djelovanje u području obrazovanja koje vrši načelnik općine, stvarajući privid u lokalnoj zajednici pa i šire kako su Hrvati oni koji stvaraju problem na svakom koraku, od konstituiranja Općinskog vijeća do školstva, i tako skuplja jeftine političke poene pred međunarodnom zajednicom, a sve s ciljem kako bi na sve moguće načine ukinuo škole po hrvatskom planu i programu, (čitaj: radna mjesta na kojima su Hrvati), i tako zbrinuo svoj (stranački)visokokvalificirani kadar. Podsjetimo, i nova škola koja je osnovana odlukom Sabora SBK/KSB ne funkcionira i u praksi ne postoji, ali ima direktora, kadra SDA. Načelniku nije  bitna škola ni program, bitan je direktor.

U Jajcu, 31.05.2017. godine

HDZ Jajce

Hrvatska demokratska zajednica BIH narodna je stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskoga naroda i drugih građana u BiH. Svoj program temelji na načelima kršćanske demokracije.